Kreativan proces izrade logotipa

Kreativan proces izrade logotipa

Posteri za film “Black Swan” na kojima dominiraju crvena i crna
Logotip je najvažniji identifikator brenda. Bitno je uložiti dovoljno vremena u njegovo stvaranje, a to može biti od nekoliko dana pa čak i do nekoliko mjeseci.

Mnogi nisu svjesni koje se količine vremena i truda ulažu u stvaranje snažnoga brenda i njegovog vizualnog identiteta, prvenstveno logotipa. Klijenti nerijetko ostanu zapanjeni kada doznaju cijenu dizajna logotipa (recimo samo da jedan logotip košta više od večere u skupom restoranu). Većina profesionalnih dizajnera se slaže oko jednoga: logotip oduzima puno vremena, istraživanja, razmišljanja, vještina i truda. Izrada logotipa proces je koji traje mnogo sati, a ne minuta.

Koliko vremena treba da se izradi logotip? Postoji samo jedan odgovor – ovisi. Razlog tomu je činjenica da dizajneri koji se bave izadom logotipova imaju različite procese, a uz različite procese dolaze i različiti vremenski okviri. No, većina ih slijedi neka od ovih načela:

Jednostavnost

Da li je dizajn jednostavan i dovoljno čist da bude fleksibilan i lako prepoznatljiv?

Prepoznatljivost

Da li je logo brzo prepoznatljiv?

Bezvremenost

Hoće li logo biti moderan i za 10, 20 ili čak 50 godina?

Funkcionalnost

Da li je logotip dobre kvalitete i odnosa veličina? Hoće li funkcionirati u različitim veličinama bez gubitka kvalitete? Hoće li funkcionirati aplicirajući se preko različitih medija te u različitim kontekstima?

Prikladnost

Komunicira li logotip sa željenom publikom?

Prilikom izrade logotipa, ovo je proces koji ja slijedim. Naravno, svaki dizajner ima neki svoj specifičan kreativni proces. Ovo nije imperativ.

Korak 1: Sastanak sa klijentom

Prvi korak je upoznavanje klijenta. Tko će bolje objasniti svoju viziju i želje od onih koji naručuju logo. Poželjno je da prvi susret bude licem u lice, a ne samo preko telefona ili elektroničke pošte. Od klijenta je poželjno prikupiti čim više informacija o tome što točno želi, a ako ne zna što želi, treba mu pomoći da to definirate odmah u ovoj prvoj fazi. Upoznajte svoje klijente – to će uvijek ubrzati proces dobivanja finalnog vizuala. Često se događa da klijenti ne daju puno informacija ili ne mogu pronaći riječi za ono što zapravo žele. Zato je dizajner tu da iskomunicira i sve ispita te dobije što više važnih informacija.

Korak 2: Istraživanje

Treba istražiti tvrtku za koju radimo logo, njezine proizvode, usluge, njihovu ciljnu skupinu, tržište te razgovarati s klijentima o njihovoj viziji, odnosno ciljevima u poslovanju. Također treba gledati na konkurente – kako se istaknuti i biti drukčiji.

Korak 3: Inspiracija

Prije nego započnem raditi na konceptima za klijenta, volim kreirati inspiraciju listajući biblioteku referentnih knjiga i vodiča o dizajnu. Time se pokreće kreativni proces i mozak dovodi u drugu brzinu za sljedeći korak. Također, korisno može biti i da provjerite online inspiraciju kao što su Pinterest i Logospire. Ove web stranice pomažu vidjeti koji su trendovi trenutno aktualni u svijetu dizajna. Poželjno je da logotip ostane daleko od trendova, ako je to moguće, s obzirom da danas trendovi u dizajnu, kao i u svemu ostalome, vrlo brzo dolaze i odlaze. Uvijek se dobro koncentrirati na jednostavnost.

Korak 4: Skiciranje

Puno dizajnera u zadnje vrijeme odlazi ravno za računalo i počinju raditi na konceptima. Ja radije koristim crtanje kao prvi korak u vizualizaciji i puštam maštu da me vodi.  Ovakvi crteži su uglavnom vrlo grubi i u mnogo slučajeva sastoje se od nekoliko redaka. Zato što je ovakav način slobodniji i opušteniji, možete vrlo brzo istražiti ideje i nove smjerove za dizajn. Dakako, neki dizajneri isto takvo mišljenje imaju i o direktnoj izradi idejnih skica na računalu.

Korak 5: Odmor!

Znate ono kada ne možete vidjeti šumu od drveća? To je uobičajena stvar s kreativnim procesima i ponekad je važno odmaknuti se od projekta na nekoliko dana. Na taj način možete se vratiti svježeg uma. Vraćanje na moj blok za crtanje nakon nekoliko dana čini me mnogo kritičnijim prema vlastitim skicama i idejama. Neke ideje koje su na početku izgledale sjajno ne čine se više tako dobrima i obrnuto.

Korak 6: Prelazak na računalo

Vrijeme je za skok do računala i rad s Adobe Illustratorom. Cilj – uzeti one najbolje koncepte sa skice i pokušati ih poboljšati. Ideja je da se potencijalna rješenja suze do maksimalno tri koncepta. Uvijek započinjem sa crnom. Na taj se način fokusiram na oblik logotipa i lakše mi je uvidjeti ravnotežu istoga, a pomaže mi vidjeti i bjeline oko znaka, što nerijetko dovodi do nekih novih oblika i ideja.  Ako je tekst sastavni dio logotipa, neću predugo tražiti savršeno pismo, ali ću koristiti ono prikladno. Tipografija je iznimno važna, no to može biti definirano u kasnijim fazama procesa dizajna.

Korak 7: Boja

Boja ima duboko značenje, a to značenje može biti pozitivno ili negativno, ovisno o razmišljanju publike. Npr. crvena boja može asocirati na snagu, energičnost, hrabrost i strastvenost. Međutim, također može predstavljati opasnost, ljutnju i krv. To je razlog zašto odabir boje ostavljam za kraj. Ne radi se samo o pronalaženju lijepe  palete boja i njihove primjene na logotip. Potrebno je pažljivo razmatranje kako bi bili sigurni da boje koje se koriste imaju točno značenje za poslovni sektor u kojem se nalazimo.

Korak 8: Prezentacija logotipa

Način na koji se logotip predstavlja može biti presudan.

WOW trenutak za većinu klijenata dolazi kad im se prikaže vizualizacija kako će njihov logo izgledati na papiru, njihovim službenim vozilima, pakiranju, otiscima na uredskom materijalu i slično.

Korak 9: Finalizacija

Logotip i njegovi zakoni su važan dokument koji svaki dizajner treba osigurati da se njihov klijent može pravilno služiti istim bez gubitka kvalitete. To znači da bi logotip trebao biti predstavljen s popisom svih boja i fontova koji se koriste u dizajnu, zajedno s vodičima za razmak i dimenzioniranje. Na taj će način logotip uvijek biti predstavljen dosljedno – bez obzira tko stvara budući dizajn i gdje će logotip biti apliciran.

Dugačak proces, zar ne?

Klijent često razmišlja o logotipu vrlo emocionalno, čak i više nego o njegovoj pravoj, stvarnoj namjeni. Zbog toga nije loše uključiti klijenta u razradu logotipa. No, morate znati objasniti i opravdati svoja rješenja.

Važno je uložiti vrijeme u proces izrade logotipa kako bi klijent i dizajner bili ponosni na konačno rješenje koje će određenom brendu dobro služiti u godinama koje dolaze.

cart