Važnost vizualnog identiteta za brend

Važnost vizualnog identiteta za brend

Kreiranjem vizualnog identiteta stvara se osobnost brenda, a dobro osmišljeni vizualni identitet postiže priželjkivanu prepoznatljivost na tržištu. Obratite se našem timu za jedinstveni vizualni identitet i to s punim povjerenjem – Logobox je prepoznat kao top agencija za grafički i print dizajn na specijaliziranom portalu DesignRush

Svaka tvrtka, kako bi dobro poslovala, mora razviti vlastiti identitet temeljen na jedinstvenom dizajnu i dobro definiranoj grafici. Vizualni identitet je u osnovi priča o tvrtki i vrijednostima koje želi prenijeti, a čine ga ime tvrtke, logotip, font, boje i stilovi.

Snažan logotip

Logotipi velikih brendova kao što su Nike i Apple odmah se prepoznaju.

Temeljni element vizualnog identiteta je, dakako, logotip. Logotip pridonosi ne samo prepoznatljivosti, već i pamtljivosti brendaDizajn logotipa je kompleksan proces, zbog čega je dobro angažirati profesionalne dizajnere koji će posao obaviti pazeći na sve detalje, a poželjno je da u njemu sudjeluju i komunikacijski stručnjaci koji znaju potrebe, ukuse i osobnost publike. Informacije koje oni imaju mogu biti ključne kako bi se osmislio snažan i prepoznatljiv logotip.

Uz to je važno stvoriti i slijediti grafičke standarde kako biste ostali jedinstveni u svojoj komunikaciji, a oni su sadržani u dokumentu koji se zove knjiga standarda.

Biblija vizualnog identiteta

Svaki brend (od najmanjeg pa sve do velikih korporacija kao što su Adidas ili Coca-Cola) treba komplet pravila brendiranja kako bi se definirani grafički standardi pravilno upotrebljavali, kreirajući tako željenu percepciju brenda u javnosti. Knjiga grafičkih standarda važna je ne samo za dizajnere, nego i za one koji rade u marketingu te tehnologe u tisku.

Knjiga standarda ne uključuje samo dizajn logotipa, njegovu primjenu, paletu boja, tipografiju, stilove fotografija, primjere primarnih sredstava komunikacije, već i pregled povijesti brenda, njegovu viziju, osobnost, temeljne vrijednosti te ton i poruku brenda.

Knjiga standarda za Akademiju disanja

Mi se, primjerice, često susrećemo s klijentima koji nemaju knjigu grafičkih standarda tj. nemaju definirane standarde vizualnog identiteta. Kada na jednom takvom brendu radi nekoliko grafičkih dizajnera ili marketinških stručnjaka, u situacijama gdje stvari nisu točno definirane, često se dogodi da logotip kroz neko dulje vrijeme više nije identičan originalnom logotipu. Putem se izgubi neki element, neka boja, neki font i brend se na tržištu predstavlja „neuračunljivo“ – svaki puta drugačijim standardima, a to nikako nije dobro.

Danas tvrtke svoj ugled ne grade isključivo na temelju kvalitete njihovih proizvoda ili usluga. Njihov imidž, reputacija, slika koju prenose o sebi – također se promatraju kao jedna od mjera uspjeha. Primjerice, netko je spreman platiti višu cijenu za proizvod koji može pronaći i po puno manjoj, a iste je kvalitete kao onaj skuplji. Zašto? Zato što iza onog skupljeg stoji poznatiji ili popularniji brend.

Svi smo čuli za onu “dobijete onoliko koliko platite” ili “koliko para toliko muzike“. Logika kupaca često ide ovako: ako fotoaparat LEICA košta više od većine fotoaparata, to je vjerojatno zato što je kvalitetniji od drugih, zar ne?

Ne nužno.

Postoji mnogo cjenovno dostupnijih fotoaparata iste kvalitete, ali ljudi još uvijek plaćaju više za ono što smatraju boljom ili kvalitetnijom robnom markom. Ili žele baš taj brend.

Vizualni identitet za tvrtku A. VAĐIĆ nekretnine

Možda ne postoji toliko velika razlika između onoga što nudite vi i onoga što nude vaši konkurenti, ali s dobrim vizualnim identitetom veća je šansa da vas potencijalni kupac/klijent (nesvjesno) postavlja u kategoriju bolje kvalitete.

Zaključak je sljedeći: istaknite se ispred svojih konkurenata.

Prepoznatljivost i pouzdanost

Pamtljivim i profesionalno osmišljenim vizualnim identitetom veća je vjerojatnost da se klijenti sjećaju kako je to bilo poslovati s vama. Profesionalno razvijen vizualni identitet pomaže vam da izgledate čvršće, ozbiljnije. Upravo zato tvrtke neprekidno traže načine razlikovanja identiteta svojih robnih marki od onih svojih konkurenata. Jaki identitet robne marke može vam pomoći da se istaknete na prezasićenom tržištu.

I ne zaboravite – dobro osmišljen vizualni identitet stvara prepoznatljiv, stabilan i konzistentan brend. Stvaranje vizualnog identiteta zahtjevan je zadatak koji iziskuje vrijeme i trud, no rezultati su gotovo uvijek pozitivni. Bitno je čuvati i održavati sve stvorene vrijednosti brenda, a to se odnosi i na vizualnu komunikaciju.

Bez obzira trebate li pomoć oko osmišljavanja vizualnog identiteta, izradu logotipa, dizajn posjetnica, memoranduma ili nekih drugih marketinških materijala, tu smo da materijaliziramo vašu viziju. Ili viziju koju niste ni znali da imate.

cart